Vooroordelen én goede voornemens!

‘Zouden wij in een ‘sprookje’ leven? Zonder het zelf eigenlijk te beseffen?’

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Elsa en Olaf (IJsbeeldenfestival Zwolle)

Zondagmiddag 1 januari 2017. Dat klinkt nog zo nieuw dat het bijna hip is. Samen met mijn moeder zat ik klaar voor de televisie. Ik wist dat De Klokkenluider van de Notre Dam op NET5 te zien zou zijn. Wat is dat toch een prachtige film van Disney. Meer films kijken in 2017 is één van mijn goede voornemens.

Maar ik was heel even vergeten wat voor film De Klokkenluider van de Notre Dam was. Eigenlijk is het een heel zielig verhaal. Zeker in het begin wanneer de moeder van Quasimodo wordt vermoord. Daarna werd de misvormde Quasimodo zelf ook nog bijna vermoord. Toch kreeg hij een kans om te leven in anonimiteit. Hij mocht de klokken luiden van de Notre Dam. 

Maar iedereen wil graag onder de mensen zijn. Dus besloot Quasimodo om de stoute schoenen aan te trekken. Op het plein voor de Notre Dam was een groot feest aan de gang. Hierbij werd er gezocht naar een zogenoemde ‘zottenkoning’. Deze ‘prijs’ werd uitgereikt aan Quasimodo.

Iedereen walgde van zijn uiterlijk. Dat ging wel even door merg en been. Waarom zou je iemand met een ‘raar’ uiterlijk meteen veroordelen? Ik deed dat vroeger misschien zelf ook wel. Maar nu kijk ik naar de uitstraling die iemand heeft. Dat is veel belangrijker dan een mooi uiterlijk.

Helaas was de ‘prijs’ niet erg fijn. Eerst leek Quasimodo blij te zijn. Eindelijk werd hij omringd door mensen die hem zagen staan. Toen ging het snel de verkeerde kant op. Hij werd vastgebonden en bekogeld met eten. Iedereen lachte hem uit omdat hij anders was. Niemand deed iets om het te stoppen. Totdat Esmeralda op het toneel verscheen. Zij nam het als enigste voor hem op. Zij bevrijdde hem en sprak iedereen toe.

Vooroordelen hebben wij allemaal. Toen ik vanmiddag die film keek kreeg ik bijna tranen in mijn ogen. Als mensen in een Disneyfilm al zo zijn, hoe is dat dan in de echte wereld? Nu weten wij allemaal dat het leven geen ‘sprookje’ is. Maar een ‘sprookje’ lijkt angstvallig veel op het echte leven. Zouden wij in een ‘sprookje’ leven? Zonder het zelf eigenlijk te beseffen?

Het verhaal liep gelukkig goed af. Iedereen bedacht zich waar het allemaal om draait.Een mooi uiterlijk is misschien fijn, maar een mooi innerlijk is belangrijker. Een mooie binnenkant straalt van buiten. Met een bochel, een raar kapsel, een blauw oog of noem het maar op.

Laten wij van onze goede voornemens één ding afspreken; minder vooroordelen hebben. Als wij dat in 2017 kunnen volhouden, dan zal het nieuwe jaar er zoveel mooier uit gaan zien. Een mooi jaar, dat hebben wij zelf in de hand! Ik ga het zeker toevoegen aan mijn goede voornemens; minder vooroordelen hebben (en veel, heel veel, films kijken)!

Gelukkig nieuwjaar allemaal! 

Advertenties

4 gedachtes over “Vooroordelen én goede voornemens!

  1. Hele goede voornemens voor het nieuwe jaar! Vooroordelen zijn bijna altijd negatief. Links laten liggen in 2017 en positief het jaar beginnen.
    Misschien leven wij inderdaad wel in een sprookje. Welk Disney karakter zou jij dan zijn?

    Liked by 1 persoon

  2. Dat bedoel ik! Misschien leven wij inderdaad in een sprookje. Volgens RTL 5 zou ik Puss in Boots zijn haha. Maar dat is geen karakter van Disney. Ik denk dat ik zou gaan voor Arlo. Die dino uit The Good Dinosaur. En jij?

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s