Groeten? Ho maar!

bus-690508_1280De kerstvakantie is alweer een week voorbij. Dus zijn de scholen weer begonnen. Dat merk je aan alles. Vooral in de bus is dit goed te merken. De bussen zitten weer overvol met scholieren. Dat is op zich niet heel erg. Maar het gedrag wat hierbij komt kijken wel. Het is een gedrag waar ik best van geschrokken ben.

Wanneer ik in de ochtend de bus in stap zeg ik altijd ‘goedemorgen’ tegen de buschauffeur. Dat lijkt mij niet meer dan logisch om dat te doen. Maar de meeste scholieren trekken hun mond niet open. Die komen vaak heel sloom aangewandeld. Daarna lopen ze de bus in, checken ze in, en gaan zitten op een plek die vrij is. Het liefst op een plek waar ook hun tas kan zitten. Want zeg nu zelf, dat is wel heel belangrijk hoor! 

Ik snap dat dit voor de buschauffeurs ook heel erg storend is. Die mensen doen hun werk en vinden een praatje wel fijn. Even ‘goedemorgen’, ‘goedemiddag’ of een simpel ‘hallo’ is al voldoende. Maar zelfs dat is vaak teveel gevraagd. Het viel mij deze week extra goed op.

Waar het aan ligt laat ik maar even in het midden. Ik kijk liever naar een oplossing. Maar is er wel een oplossing? Het gedrag van een ander moet je niet willen veranderen. Het moet uit jezelf komen. Je kan iemand niet dwingen om even fatsoenlijk gedag te zeggen tegen een buschauffeur.

Niet alleen in de bus, maar ook in de supermarkt merk je dit steeds meer. Een simpel ‘hallo’ is er vaak bij de kassa ook niet bij. De ene klant is aan het bellen. De andere klant is druk met zijn of haar kind(eren). En ik? Ik zeg gewoon ‘hallo’ tegen de kassière. Dat doet toch iedereen zou je denken?

Als simpele dingen als dit al niet gewoon kunnen, hoe moet dat dan met de rest van de samenleving? Moet alles tegenwoordig maar digitaal? Dat kan toch niet de toekomst zijn? Dat wij #hashtag #goedemorgen Tweeten naar de @buschauffeur of dat de mevrouw achter de kassa #wiltudebonmee? gaat Twitteren? #watverschrikkelijkzoudatzijn

Dus ik stel voor dat wij weer ‘normaal’ gaan doen. Gewoon de mevrouw achter de kassa en zeker ook de buschauffeur goedemorgen wensen. Dat is iets kleins, maar daar bereik je iets groots mee. Een fijne dag wens je iedereen. Hierdoor heb je zelf ook een fijne dag. Ik zal er in de komende weken zeker vaker opletten…. want zeg nu zelf, goedemorgen is toch gewoon een gezellig woord die je heel makkelijk kunt zeggen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s